Simptomat dhe trajtimi i parazitëve në trupin e njeriut

Parazitët janë vazhdimisht të pranishëm në trupin e njeriut. Këto mund të jenë edhe krimba patogjenë dhe ameba, dhe protozoa që nuk shkaktojnë sëmundje, dhe nganjëherë ndihmojnë në përballimin e florës bakteriale. Parazitët, të cilët ushqehen me nikoqirin, dëmtojnë organet e brendshme dhe prishin funksionet e sistemeve jetësore, përbëjnë një kërcënim për shëndetin.

Klasifikimi i parazitëve njerëzorë

Parazitët njerëzorë mund të jenë disa llojesh. Kryesisht brenda trupit dhe në sipërfaqen e tij, vendosen protozoa, artropodë dhe helminte. Disa organizma janë shoqërues të vazhdueshëm të njeriut, të tjerët e përdorin atë si një rezervuar të përkohshëm për kalimin në fazën tjetër të zhvillimit.

Parazitët e vërtetë nuk mund të jetojnë pa një host dhe të vdesin në një mjedis të lirë. Të rremët mund të ndiejnë të njëjtën gjë në trupin e njeriut, në tokë, në ujë dhe në objektet përreth. Ka edhe hiperparazite që jetojnë brenda llojit të tyre dhe jetojnë prej tyre. Në varësi të lokalizimit, parazitët ndahen në:

 • I brendshëm. Këto janë endoparazitë që ushqehen me lëngje të zorrëve, indet e organeve, gjakun dhe limfën.
 • Në natyrëAta quhen ektoparazitë, ata jetojnë në trup, në flokë dhe në palosjet e lëkurës.
 • Ind. Habitati i tyre janë organet e brendshme (mëlçia, zemra, mushkëritë, fshikëza e tëmthit, truri).
 • Barkut. Këta parazitë jetojnë, ushqehen dhe shumohen në zorrë dhe stomak.
 • Brenda qelizave ose të gjakut. Zakonisht kanë madhësi mikroskopike dhe gjenden në lëngjet biologjike.
Varieteteve të parazitëve

Në një shënim!

Përveç klasifikimit të përgjithshëm, ekziston një ndarje individuale e të gjitha llojeve të parazitëve në specie dhe klasa. Protozoa mund të përfaqësohet nga qerpikët, sarkodet dhe amebët. Krimbat ndahen në flukë, shirita dhe krimba të rrumbullakët. Artropodët përfshijnë insekte, araknide dhe insekte që thithin gjak.

Cilat janë parazitët te njerëzit

Njerëzit infektohen në mënyrë të barabartë shpesh me protozoa dhe helminte. Insektet diagnostikohen kryesisht tek individë të pafavorshëm social. Të rriturit, ndryshe nga fëmijët, mund të infektohen nga të gjithë parazitët e njohur. Kjo është për shkak të shumëllojshmërisë së dietës dhe aftësisë për të udhëtuar. Shumë prej tyre drejtohen nga mendimi mashtrues se sëmundjet parazitare diagnostikohen kryesisht në fëmijëri. Ato zbulohen vërtet më shpesh në moshë të hershme, por të rriturit sëmuren jo më rrallë se fëmijët, thjesht shenjat klinike të pushtimit mund të fshihen prej tyre.

Protozoa dhe lokalizimi i tyre

Këta parazitë njëqelizorë jetojnë në trupin e të rriturve për dekada, ato studiohen nga shkenca e protozoologjisë. Ato mund të shkaktojnë infeksione specifike dhe sëmundje të përgjithshme. Individët aktivë quhen trofozoitë dhe zakonisht kanë flagella për lëvizje. Për të vazhduar ciklin jetësor, protozoarët kanë aftësinë të vishen në kapsula (cista). Këto forma janë të palëvizshme dhe vazhdojnë në mjedisin e jashtëm dhe kushtet e pafavorshme për një kohë të gjatë.

Tek të rriturit, shumë lloje të flagellates parazitojnë. Ato kanë madhësi mikroskopike dhe lokalizim të ndryshëm:

 • Trichomonas prek sistemin gjenitourinar, zgavrën me gojë dhe gjëndrën e prostatës tek burrat;
 • balantidia e zorrëve jeton në lumenin e zorrës së trashë;
 • lamblia paraziton në mëlçi, kanalet biliare dhe zorrët;
 • plazmodia e malaries shkatërron qelizat e gjakut;
 • toksoplazma me rrjedhjen e gjakut bartet në të gjitha organet, përfshirë trurin;
 • trypanosomet sulmojnë trurin dhe shkaktojnë "sëmundje gjumi";
 • Leishmania vendoset në nyjet limfatike, shpretkë, mëlçi dhe palcën e kockave;
 • amebat e dizenterisë jetojnë në zorrën e trashë.
Llojet e parazitëve protozoarë

Të gjithë llojet më të thjeshtë të parazitëve kanë një cikël të ngjashëm jetësor, i cili kryhet duke ndryshuar fazën vegjetative në atë cistike. Riprodhimi në organizmat njëqelizorë ndodh si seksualisht ashtu edhe aseksualisht.

Në një shënim!

Protozoat janë parazitë të vërtetë dhe nuk mund të ekzistojnë në fazën trofozoite pa një host të përhershëm ose të ndërmjetëm.

Sëmundjet e shkaktuara nga parazitët e klasës së krimbave

Në trupin e të rriturve, shpesh zbulohet prania e krimbave të rrumbullakëta dhe të sheshta. Ato ndryshojnë në madhësi, karakteristikat e jetës dhe shkallën e ndikimit negativ në organet dhe sistemet.

Nematodat

Mund të ketë disa lloje të këtyre parazitëve në një person në të njëjtën kohë. Ata i përkasin klasës së krimbave të rrumbullakëta dhe janë të ngjashëm në pamje me një gisht. Krimbat ndjehen të lirë në trupin e nikoqirit dhe në një mjedis të hapur. Ndër agjentët e zakonshëm shkaktarë të nematodave:

 • Ascaris. Jeton në zorrën e hollë, ka gjatësi 20 deri 40 cm dhe riprodhohet seksualisht.
 • Krimb i gjilpërave. Krimb i vogël, jo më shumë se 12 mm në gjatësi. Ndikon në zorrët dhe mund të lëshojë deri në 15, 000 vezë në ditë. Mashkulli vdes pas çiftëzimit, femra pas depozitimit të larvave.
 • Ankilostoma. Jeton në jejunum dhe duodenum. Ky parazit brenda një personi mund të thithë deri në 0. 3 ml gjak në ditë, duke dëmtuar murin e zorrëve me dhëmbë të mprehtë.
 • Vlasoglav. Krimbi është i gjatë deri në 5 cm, jeton në zorrë dhe, në sajë të strukturës unike të trupit, thith lëngje nga trashësia e mureve të tij.
 • Trichinella. Ky është një parazit intramuskular me madhësi deri në 4 mm, i cili shkakton një sëmundje të rrezikshme të trichinosis tek njerëzit. Trichinella duket si një spirale dhe është një helminth vivipar.
 • Krimbi i Guinesë. Ky parazit në trupin e njeriut arrin 1 metër gjatësi dhe duket si një fije e hollë e bardhë. Lokalizimi i rishtës mund të jetë në zonën e shtresës nënlëkurore të këmbëve, shpinës ose barkut të poshtëm.
 • Filaria. Ata hyjnë në trup përmes pickimeve të mushkonjave të infektuara, midhjeve dhe kalit. Habitati i filarisë është i gjithë sistemi i qarkullimit të gjakut dhe limfatik. Ata bllokojnë enët e gjakut të zemrës, mushkërive dhe organeve të tjera, duke shkaktuar pengesa.
 • Toksokara. Larvat e krimbit migrojnë përmes trupit dhe infektojnë zemrën, mushkëritë, mëlçinë dhe trurin. Madhësia e helminteve të të rriturve arrin 18 cm.
 • Aknet e zorrëve. Agjenti shkaktar i strongyloidiasis, në fazën e pjekurisë seksuale, jeton në zorrët. Larvat e ngjalave mund të përhapen përmes trupit të njeriut përmes qarkullimit të gjakut.

E rëndësishme!

Efekti negativ në trupin e krimbave të rrumbullakëta është për shkak të efekteve të tyre mekanike dhe toksike.

Trematodat

Këta janë parazitë që jetojnë te njerëzit dhe kanë një emër të dytë për fluke. Ekzistojnë disa lloje të këtyre krimbave të rrafshëta. Ato shkaktojnë sëmundje të ndryshme, por janë të ngjashme në strukturë. Të gjitha flaukët kanë një trup në formë gjethe me dy gota thithëse. Trematodat nuk kanë hapje anale; ushqimi i tretur hidhet përmes gojës.

Parazitët Trematode ndikojnë në trup në varësi të vendndodhjes. Rrufat hepatike, heshtakore dhe të maceve ndikojnë në mëlçinë, fshikëzën e tëmthit dhe rrugët biliare. Fluke pulmonare jeton në mushkëri, gjak në enë.

Në një shënim!

Flukes gjithmonë kanë një mikpritës të ndërmjetëm në formën e një larmie molusqesh.

Cestodet

Ky lloj përfshin shirita ose shirita. Ata kanë një strukturë të veçantë dhe duken si një zinxhir i fragmenteve të tyre të ndara (strobilus). Cestodet parazitojnë zorrët dhe sekretojnë një sasi të madhe të toksinave në trup.

Cestodet

Ndër krimbat e kësaj klase të zakonshme në të rriturit:

 • Shirit i gjerë. Paraziti më i madh, deri në 15 metra i gjatë, thith lëndët ushqyese në të gjithë trupin dhe helmon trupin me toksinat e tij.
 • Shirit derri. Isshtë agjent shkaktar i teniazës, arrin 3 metra gjatësi dhe është "armatosur" me disa grepa.
 • Shiriti i gjedhit përbëhet nga më shumë se një mijë segmente dhe rritet deri në 10 metra.
 • Shirit xhuxh. Madhësia e krimbës nuk është më shumë se 5 cm, në trupin e njeriut ai jeton për rreth 2 muaj dhe pastaj vdes.
 • Ekinokoku dhe alveokoku. Helminths shkaktojnë sëmundje të mëlçisë dhe mushkërive dhe mund të formojnë flluska larvash në organet e brendshme.

Në një shënim!

Cestodet janë veçanërisht të rrezikshme për shkak të aftësisë për të parazituar në formën e cisticercus. Këto janë larva të kapsuluara që përhapen në të gjitha organet me qarkullimin e gjakut, duke shkaktuar pushtim masiv.

Parazitë të jashtëm

Ektoparaziti më i zakonshëm që jeton në trupin e njeriut është morri. Jeton në lëkurën e kokës, nën sqetulla, ijë, mjekër, madje edhe në qerpikët dhe vetullat. Sëmundja e shkaktuar nga parazitët quhet morra e kokës. Në varësi të lokalizimit, dallohen një morra trupore, një morra pubike dhe një morra koke. Ju mund të heqni qafe insektet me ndihmën e agjentëve të jashtëm në formën e shampove, vajrave dhe zgjidhjeve.

E rëndësishme!

Rreziku i morrave qëndron në aftësinë e tyre për të mbajtur tifo me pështymë, e cila është një sëmundje e rëndë infektive.

Simptomat e parazitëve në trupin e njeriut

Me insektet e jashtme si morrat dhe pleshtat, gjithçka është e qartë, ato manifestohen me kruajtje lokale dhe formimin e plagëve në vendet e kafshimit. Parazitët e brendshëm shkaktojnë një pamje klinike më të larmishme. Kjo varet nga lokalizimi i organizmave alienë, madhësia e tyre dhe pushtimi masiv.

Simptomat e pranisë së parazitëve në trup

Tek njerëzit, qindra krimba dhe protozoa të një ose specie të ndryshme janë në të njëjtën kohë të afta të parazitojnë. Parazitët mund të jetojnë në një person pa u vënë re për disa vjet dhe nuk shkaktojnë simptoma specifike. Shenjat e zakonshme të infeksionit zakonisht përfshijnë:

 • të përziera;
 • të vjella;
 • kapsllëk ose diarre;
 • dobësi;
 • dhimbje koke;
 • ndryshimet në oreks në drejtim të rritjes ose zvogëlimit të tij;
 • anemi pa ndonjë arsye të dukshme;
 • nervozizmi i shtuar;
 • çrregullime të gjumit;
 • dhimbje stomaku;
 • perversion i shijes.

Me dëmtimin e mëlçisë, pamja klinike plotësohet me dhimbje në hipokondriumin e duhur, verdhëzën e lëkurës dhe hidhërimin në gojë. Filariaza manifestohet me shenja të dështimit të zemrës dhe frymëmarrjes, toksoplazmoza shoqërohet me shqetësime në funksionimin e sistemit nervor qendror. Me trichinosis, muskujt preken.

Kur sistemi gjenitourinar preket nga protozoa, shenjat e infeksionit tek gratë manifestohen me urinim të shpeshtë, shkarkime vaginale dhe uretrale dhe kruajtje. Me pushtimet e zorrëve, simptomat e infeksionit tek të rriturit mund të mos shfaqen për vite me rradhë, gjatë kësaj kohe parazitët shumohen dhe dobësojnë sistemin imunitar të njeriut, i cili kontribuon në zhvillimin e sëmundjeve kronike dhe sistemike.

Simptomat e pranisë së protozoas në trup shpesh manifestohen nga ethe, dhimbje koke dhe reaksione alergjike. Shpesh, një nga shenjat e para të parazitëve në trup është skuqja në trup dhe kruajtja e lëkurës. Kjo është për shkak të përgjigjes së trupit të njeriut ndaj proteinave të huaja.

E rëndësishme!

Shenjat e përgjithshme të pranisë së parazitëve në trup në fazat e hershme mund të jenë të ngjashme me infeksionin e zorrëve, dermatitin dhe çrregullimet e tretjes.

Pse janë parazitët të rrezikshëm?

Tek njerëzit, infektimi me parazitë mund të shkaktojë reagime dhe komplikime të ndryshme. Nëse pushtimi provokohet nga helminte të vegjël, atëherë rreziku i ndërlikimeve është mjaft i vogël. Kur infektohet me specie të mëdha të krimbave ose protozoa shumë patogjene, dëmtimi i shëndetit mund të jetë i paparashikueshëm.

Komplikimet nga sëmundjet parazitare

Përveç sëmundjeve specifike, të cilat ndonjëherë kanë një rrjedhë të rëndë, individët e huaj bëhen shkak i mosfunksionimeve serioze të sistemeve vitale. Toksinat që parazitët lëshojnë në gjak ndikojnë në sistemin nervor qendror dhe helmojnë trupin. Helmintet e mëdha kanë një efekt mekanik negativ në organe. Shumë mjekë besojnë se një traumë e tillë indore çon në onkologji dhe tumore. Për më tepër, parazitët shkaktojnë lezione ulcerative të zorrëve dhe stomakut, bronkit dhe pneumoni, cistit dhe pankreatit, kolecistit dhe kolit.

E rëndësishme!

Ndonjëherë simptomat e krimbave të mëdhenj në të rriturit mund të shfaqen në formën e një barku akut. Kjo ndodh kur membranat e zorrëve dëmtohen nga krimbat dhe zhvillimi i peritonitit.

Burimet e infeksionit të mundshëm dhe masat parandaluese

Ka shumë mënyra për tu infektuar me parazitë. Njerëzit janë të ekspozuar ndaj infeksioneve çdo ditë. Kur hani mish dhe peshk të papjekur, ekziston rreziku i marrjes së helminteve të tilla si rrufetë dhe trichinella. Nëse nuk mjafton të lani mirë duart ose frutat dhe perimet, mund të vendosni vezë të krimbave, ascaris, toxocar dhe krimba të tjerë në gojën tuaj. Kur vizitoni vendet ekzotike, ju mund të infektoheni me parazitë të rrallë si orizi, plazmodiumi i malaries dhe trypanosomet.

Transportuesit e infeksionit janë kafshë shtëpiake dhe të egra, kafshë që thithin gjak, krustace dhe molusqe, si dhe milingonat. Parandalimi ka të bëjë me zvogëlimin e rrezikut të infeksionit përmes higjienës së mirë të duarve dhe trajtimit të duhur të ngrohjes të mishit dhe produkteve të peshkut.

E rëndësishme!

Adhuruesit e turizmit duhet së pari të studiojnë mënyrat e infektimit me parazitë që jetojnë në një vend të caktuar.

Diagnostifikimi

Ndonjëherë është e mundur të zbulohet pushtimi në trup nga shpërndarja elementare e lëngjeve biologjike dhe feces për analizë, si dhe duke studiuar anamnezën. Por jo të gjithë parazitët tregojnë simptoma klinike dhe formojnë larva. Prandaj, PCR dhe ELISA njihen si metodat më të mira diagnostike. Këto janë teste imunologjike që zbulojnë ADN-në e parazitit dhe antitrupat ndaj tyre në gjakun venoz.

Diagnostifikimi kompjuterik është gjithashtu popullor tani, por ndihmon vetëm për të vërtetuar faktin e infeksionit, pa identifikuar një patogjen specifik. Kërkohet edhe hemoskanimi i gjakut, i cili kryhet duke shumëzuar materialin biologjik.

Metodat diagnostike për zbulimin e parazitëve në trup

Intubimi duodenal ndihmon për të mësuar gjithçka rreth parazitëve në mëlçi. Gjatë procedurës, bilia merret me ekzaminimin e tij pasues laboratorik. Me ekinokokozë në fazën e flluskave në mëlçi dhe mushkëri, trupi diagnostikohet me ultratinguj, MRI dhe rrezet X. Mostrat e zorrëve mund të shihen në kolonoskopi.

E rëndësishme!

Teknikat moderne bëjnë të mundur identifikimin e pushtimit tashmë në shfaqjen e shenjave të para të infeksionit, prandaj, për të parandaluar zhvillimin e komplikimeve, duhet të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Terapitë

Për të luftuar pushtimet, përdoren trajtimet me ilaçe të parazitëve në trupin e njeriut, një dietë me kufizimin e ushqimeve me niseshte, ëmbëlsirat, alkoolin, si dhe metodat e autorit. Mbledhja me karafil, tansy dhe pelin ndihmon mirë kundër sëmundjes. Metoda e bazuar në marrjen e çajit të ëmbël me konjak (1 lugë gjelle për gotë) në stomak bosh, i ndjekur nga përdorimi i një laksativ, gjithashtu ka justifikuar vetveten.

Ilaçet e farmacisë për parazitët janë në dispozicion në formën e pezullimeve, tabletave, supozitorëve dhe solucioneve të injeksionit. Nga protozoa, të rriturit janë të përshkruar për të pirë ilaçe antiprotozoale.

Necessaryshtë e nevojshme për të trajtuar parazitët me një kurs deri në 5 ditë.

Për të hequr krimbat e ilaçeve të tilla si ascaris, nganjëherë mjafton një përdorim i vetëm i tabletave anthelmintike. Ata shkatërrojnë krimbat nga brenda, duke paralizuar sistemin e tyre muskulor. Moreshtë më e vështirë të shërohet një person nga rrufetë, ekinokoket dhe alveokoket. Kursi i trajtimit për trupin nganjëherë zgjat deri në 6 muaj.

Për të hequr qafe parazitët përgjithmonë, duhet të pini ilaçe sipas skemës së vendosur nga mjeku.

E rëndësishme!

Vetë-mjekimi me ilaçe të farmacisë dekurajohet shumë për shkak të përkeqësimit të mundshëm të gjendjes. Ndonjëherë shenjat e para të vdekjes së parazitëve manifestohen me lëshimin e toksinave në gjak, gjë që kërkon recetë shtesë të terapisë së detoksifikimit.

Trajtimi me mjete juridike popullore

Nëse shfaqen parazitë në trup që shkaktojnë infeksione specifike si malarja, toksoplazmoza ose trikomoniaza, mjetet juridike në shtëpi nuk mund të merren parasysh. Në këto raste, kërkohet kujdes i kualifikuar mjekësor.

Në një shënim!

Mjekësia tradicionale lejohet të përdoret për profilaksi ose si një terapi ndihmëse.

Për të hequr qafe pushtimet, mjetet juridike natyrore përdoren bazuar në bimë, lule dhe produkte me një përmbajtje të lartë të vajrave thelbësore.

Ju mund të mjekoheni për parazitët:

 • infuzion i pelinës (lugë gjelle për litër ujë të vluar);
 • zierje e tansy (20 gram bimë për 500 ml ujë të valë);
 • qumësht hudhër (një kokër hudhër në 250 ml qumësht të nxehtë);
 • qull qepë (pres dy kokat e qepës dhe përzihet me vaj perimesh);
 • ëmbëlsirë e farave të kungullit (përzieni një gotë nukleoli me gjysmë gote mjaltë);
 • pure kungulli (1 kg tul, avull në furrë për një orë dhe fshij).

Mjetet juridike natyrore duhet të konsumohen të paktën 10 ditë në një lugë gjelle para çdo vakti të plotë.

Shqyrtime për trajtimin e parazitëve

 • "Unë ushqej të gjithë familjen me fara kungulli. I thaj në temperaturë dhome, i përziej me ndonjë reçel, qumësht të kondensuar ose mjaltë dhe i shërbej me çaj. Si rezultat, askush nuk vuan nga parazitët ".
 • "Burri im kishte një dhimbje barku afër kërthizës për një vit të tërë, ai ishte torturuar nga të përzierat, kaloi shumë teste dhe nuk gjeti asgjë. Kohët e fundit, një mjek në një klinikë me pagesë shkroi një recetë për një ilaç anthelmintik me spektër të gjerë, burri im piu një pilulë dhe pas një jave dhimbja ndaloi. "
 • "Për qëllim të profilaksisë, çdo vjeshtë pi një ilaç antihelminthic, pasi në vend ndonjëherë ha perime direkt nga kaçuba. Pezullimi është i lirë, ka shije të mirë dhe tolerohet mirë ".