Krimbat e rrumbullakët parazitarë

Nematodat, ose në të vërtetë krimbat e rrumbullakët (Nematoda), janë një lloj i zgavrës primare protostome të kafshëve dypalëshe simetrike të moltimit.

Përhapet.Nematodat janë një nga llojet më të përhapura të kafshëve që kanë qenë në gjendje të zotërojnë një shumëllojshmëri të gjerë të habitateve - nga intersticioni (hapësira midis kokrrave të rërës) dhe komunitetet e myshkut deri tek akulli i Arktikut (të tilla siTheristis melnikovidheKrionema krizëgjendet në trashësinë e akullit shumëvjeçar në pjesën qendrore të Oqeanit Arktik). Nematodat parazitare janë me interes të veçantë për studiuesit, përfshirë edhe për shkak të larmisë së gjerë të nikoqirëve të tyre.

Plani i ndërtimit.Trup i hollë fusiform, i ngushtë drejt skajeve, i rrumbullakët në prerje tërthore. Në pjesën e përparme është goja, dhe në pjesën e pasme është pluhuri (anusi). Jashtë, trupi është i mbuluar me një kutikulë elastike me shumë shtresa - një formacion jo-qelizor i sekretuar nga hipoderma. Hipoderma, ose epidermë, ndodhet nën kutikulë. Muskulatura përfaqësohet nga një shtresë e fibrave muskulore me gjatësi të pjerrët. Zgavra primare e trupit (skizocela), pa rreshtimin e vet epitelial, është e mbushur me lëng.

Sistemi i tretjes.Hapja e gojës në pjesën e përparme të trupit është e rrethuar nga zgjatime - buzë (zakonisht tre) dhe çon në faringun ektodermal muskulor me një lumen trekëndësh. Faringu çon në midgutin endodermal nga një shtresë e vetme e qelizave epiteliale kolone. Tjetra është zorra e pasme ektodermale e shkurtër, e cila hapet me anusin.

Sistemi sekretues.Organet ekskretuese janë gjëndra njëqelizore që kanë zëvendësuar protonefridinë. Zakonisht ekziston një gjëndër e qafës së mitrës në pjesën e përparme të trupit, nga e cila largohet një kanal i shkurtër sekretues. Ekzistojnë gjithashtu "veshka akumuluese" - organe fagocitare që grumbullojnë produkte metabolike të patretshme që nuk hiqen nga trupi.

Sistemet e qarkullimit të gjakut dhe të frymëmarrjes.Këto sisteme mungojnë. Frymëmarrja ndodh përmes lëkurës. Metabolismshtë gjithashtu i mundur metabolizmi anaerobe (copëtimi anaerob i glikogjenit në acide butirike dhe valerike në parazitë).

Sistemi nervor.Sistemi nervor është një lloj shkalle rrjedhëse. Ajo përfaqësohet nga një unazë nervore dhe gjashtë trungje gjatësore. Dy trungje nervore, që kalojnë përgjatë vijave ventrale dhe dorsale, janë më të fuqishme, të lidhura nga urat nervore gjysmërrethore (komisurat).

Organet e shqisave.Ekzistojnë papila dhe shpohet - organe të prekjes, të vendosura rreth gojës. Disa përfaqësues detarë kanë sy primitivë - njolla pigmentesh. Organet e sensit kimik, amfidet, zakonisht kanë formën e një xhepi, spirale ose të çarë. Ato janë të vendosura në anët e skajit të kokës dhe janë veçanërisht të zhvilluara mirë tek meshkujt, pasi ato ndihmojnë në gjetjen e femrave.

Riprodhimi dhe zhvillimi.Nematodat janë kafshë dioekoze. Organet gjenitale të brendshme janë çiftuar, kanë një strukturë tuba. Riprodhimi është vetëm seksual. Dimorfizmi seksual është i theksuar: femrat janë më të mëdha, te meshkujt fundi i pasëm i trupit është i përkulur. Plehërimi është i brendshëm, ndodh gjallëria. Në zhvillim, nematodat kalojnë nëpër katër faza larvore, të ndara me molts, të cilat shoqërohen me derdhjen e kutikulës. Faza e tretë në disa specie (përfshirë të famshmetCaenorhabditis elegans) në kushte të pafavorshme shndërrohet në të ashtuquajturën fazë dauer - larva e pushimit.

Parazitizëm.Aktualisht, nga më shumë se 24, 000 specie të përshkruara të nematodave, rreth gjysma janë parazitare. Ato mund të prekin pothuajse të gjitha indet dhe organet: indet lidhëse, muskujt, gjakun dhe enët limfatike, gonadet, organet shqisore, si dhe zgavrën e trupit, etj. Midis tyre, ekzistojnë ekto dhe endoparazitë e bimëve, kurrizorëve dhe jovertebroreve, përfshirë nematodat e tjera, madje edhe më të thjeshtat.

Më poshtë janë përshkrimet e përfaqësuesve më të rëndësishëm të krimbave të rrumbullakëta nga këndvështrimi i parazitologjisë mjekësore.

Rra e njeriut(Ascaris lumbricoides)

Pamja e jashtme. Trupi, i drejtuar nga skajet, ka ngjyrë rozë të bardhë. Madhësitë: meshkuj - 15-25 cm, femra - 20-40 cm. Trupi është i mbuluar me një kutikulë fleksibël dhjetë shtresore që mbron nga stresi mekanik dhe enzimat tretëse të nikoqirit.

Përhapet.Lloji është kozmopolit - është i përhapur, por në vende të ndryshme ka një përqindje të ndryshme të infektuar. Në Japoni, për shembull, mbi 90% e popullsisë është e infektuar me krimb të rrumbullakët për shkak të përdorimit të jashtëqitjeve njerëzore si pleh. Në zonat me klimë të nxehtë dhe të thatë, krimbat e rrumbullakët janë më pak të zakonshëm.

Cikli i jetes.Zhvillimi vazhdon pa ndryshimin e pronarëve. Krimbat e rritur parazitojnë zorrën e hollë, duke shkaktuar ascariazë. Një person zakonisht preket nga disa dhjetëra krimba të rrumbullakët (rekord - 900 copë). Jetëgjatësia në zorrë është rreth një vit. Krimbat e rrumbullakët janë dioecious, si nematodat e tjera. Një femër e pjekur seksualisht lëshon rreth 200 mijë vezë në formë vezake në ditë, të cilat me jashtëqitje hyjnë në mjedisin e jashtëm. Krimbat e rrumbullakët i përkasin gjeohelminteve - zhvillimi i fazës së larvave në tokë është i detyrueshëm për ta. Kur ekspozohet ndaj kushteve të favorshme (në tokë të lagur në një temperaturë prej rreth 25 ° C dhe me qasje të mjaftueshme të oksigjenit), një larvë zhvillohet në vezë. Periudha e zhvillimit varion nga 16 ditë në disa muaj dhe varet nga temperatura e ajrit. Vezë të tilla që përmbajnë larva mund të konsiderohen invazive.

Infeksioni ndodh kur vezët gëlltiten me ushqim ose ujë, nuk ka transmetim të drejtpërdrejtë nga personi në person. Në zorrë, larvat shpojnë murin e zorrëve, hyjnë në enët e gjakut dhe mëlçinë dhe pastaj migrojnë përmes venës cava inferiore në atriumin e djathtë dhe barkushen e djathtë. Nga kjo e fundit, përgjatë rrethit të vogël të qarkullimit të gjakut, larvat lëvizin në mushkëri, ku nga gjaku kalojnë në fshikëzat pulmonare, bronket, gypin dhe zgavrën me gojë. Në zgavrën me gojë, ndodh një infeksion sekondar: larvat gëlltiten, hyjnë në zorrë dhe pas tre muajsh bëhen të pjekur seksualisht. Procesi i "maturimit" në nematodat shoqërohet me molts (zakonisht ka katër prej tyre).

Pamja klinike e ascariasis.Në fazën migruese të ascariasis, ka një kollë (ndihmon larvat të futen në faring), dhimbje gjoksi, reaksione alergjike dhe ethe.

Në fazën e zorrëve, ndodh dëmtimi i mukozës së zorrëve dhe helmimi i trupit me produkte toksike metabolike. Simptomat: të përziera, të vjella, çrregullime të jashtëqitjes, ulje të oreksit.

Efektet afatgjata të infeksionit: ulje e përgjithshme e performancës, shqetësime të gjumit. Kur krimbat zvarriten në kanalet biliare dhe rrugët e frymëmarrjes, është fatale. Gjithashtu, larvat e krimbave të rrumbullakëta mund të hyjnë në tru (për shembull, nga vena cava inferiore në atë të sipërme, më tej përgjatë brakiocefalikut), duke shkaktuar meningoencefalit, shoqëruar me migrenë.

Parandalimi.Larja e duarve para ngrënies dhe përgatitja e ushqimit. Larja e perimeve dhe frutave. Vezët barten edhe nga mizat, kështu që lufta kundër këtyre Dipterave me anë të, për shembull, velcro ndihmon gjithashtu në parandalimin e ascariasis.

Fakt interesant.Ka studime që tregojnë efektet pozitive të infeksionit ascaris në lehtësimin e simptomave të sëmundjeve autoimune dhe rritjen e pjellorisë tek gratë. Shkencëtarët ia atribuojnë këtë efektit të parazitëve në sistemin imunitar duke ndikuar në nivelin e qelizave T në trup, por për momentin mekanizmi është shumë pak i kuptuar për të nxjerrë përfundime të besueshme.

Krimb i gjilpërave(Enterobius vermicularis)

Pamja e jashtme.Nematodë e bardhë gri, meshkuj me gjatësi 2-5 mm, femra 8-14 mm. Fundi i bishtit është i theksuar (prandaj dhe emri). Në fundin e përparmë të trupit, vihet re një ënjtje karakteristike e ezofagut.

Krimb i gjilpërave

Cikli i jetes. . . Krimbat e parave parazitojnë pjesën e poshtme të zorrës së hollë dhe zorrës së trashë, duke shkaktuar enterobiazë. Jetëgjatësia është 1-2 muaj. Fundi i përparmë i krimbave të kunjit janë bashkangjitur në murin e zorrëve. Një femër e pjekur seksualisht zvarritet nga zorra e trashë përmes anusit dhe vendos në lëkurë afër anusit nga 5 deri në 15 mijë vezë, pas së cilës ajo vdes.

Zvarritja e femrave shoqërohet me kruarje. Kur lani lëkurën, vezët transferohen në duar dhe jo vetëm. Mizat janë gjithashtu të përfshira në transferimin e vezëve. Infeksioni ndodh kur gëlltitet. Vezët që hyjnë në zorrët çelin larvat.

Epidemiologjia dhe pamja klinike e enterobiazës.Enterobiaza është e përhapur kudo, veçanërisht shpesh tek fëmijët për shkak të mosrespektimit të rregullave të higjienës personale, "grumbullimit" në kopshte dhe shkolla. Transmetohet nga personi në person pa një host të ndërmjetëm. Redukton efektin e vaksinimeve.

Simptomat: dhimbje barku, humbje oreksi, dhimbje koke, manifestime alergjike, kruajtje perianale (çon në shqetësime të gjumit, rrit nervozizëm).

Trichinella(Trichinella spiralis)

Përshkrim.Nematodë e vogël 2-4 mm e gjatë. Parazitizohet në mukozën e zorrës së hollë. Shpërndarë në Euroazi dhe Amerikën e Veriut.

Cikli i jetes.Për zhvillimin e Trichinella, një ndryshim i pronarëve është i nevojshëm. Zakonisht këto janë kafshë të egra (dhelpra, ujq, arinj, derra të egër), si dhe njerëz dhe bagëti. Femrat janë të fiksuara me pjesën e përparme të trupit në epitelin e zorrëve dhe lindin 1-2 mijë larva. Ovovivipariteti është karakteristikë: çelja e larvave nga vezët ndodh në traktin gjenital të femrës. Larvat barten përmes gjakut dhe enëve limfatike në të gjithë trupin dhe vendosen në muskujt e strijuar. Në këtë fazë, ata kanë një majë shkrimi, ata shkatërrojnë indet muskulore me ndihmën e saj, duke bërë që nikoqiri të formojë një kapsulë, në të cilën ato mbështjellen në të ardhmen. Pas disa muajsh, kapsolla është ngjyhet në gëlqere. Trichina e tillë muskulore mund të ekzistojë për disa vjet dhe të mbijetojë edhe pas vdekjes së pronarit dhe dekompozimit të kufomës së tij.

Sapo në stomakun e nikoqirit të ri (pasi të hahet kufoma e një të mëparshmi), larvat lirohen nga kapsolla, depërtojnë në mukozën dhe brenda dy ditësh, pasi i janë nënshtruar katër moltave, ato shndërrohen në krimba të rritur.

Pamja klinike e trichinosis.Ethet, fryrja e fytyrës, dhimbja e muskujve, reagimet alergjike.

Parandalimi.Trichinosis transmetohet nga ushqimi, përmes mishit të ndotur. Prandaj, për të parandaluar sëmundjen, mishi duhet t'i nënshtrohet një ekzaminimi veterinar dhe të gatuhet siç duhet - të zihet për 2-3 orë. Metodat e gatimit të tilla si pirja e duhanit dhe kripës nuk shkatërrojnë Trichinella.

Vlasoglav(Trichocephalus trichurus)

Pamja e jashtme. . . Krimbi është me ngjyrë të bardhë, me gjatësi rreth 4 cm. Pjesa e përparme është e holluar, i ngjan flokëve (prandaj dhe emri).

Vlasoglav

Përhapet. . . Ata preferojnë vendet me klimë të lagësht dhe të ngrohtë.

Cikli i jetes. . . Krimbi paraziton në pjesën fillestare të zorrës së trashë, vetëm tek njerëzit. Shkakton trichocefalozë. Kohëzgjatja e jetës në një person është disa vjet. Fundi i hollë depërton në trashësinë e mukozës së murit të zorrëve. Ushqehet me lëng indor dhe gjak.

Femra lëshon 1-3 mijë vezë, të cilat futen në ambientin e jashtëm me jashtëqitje. Ashtu si krimbi i rrumbullakët, krimbi i takon gjeohelminteve: në mënyrë që vezët të bëhen pushtuese, ato duhet të qëndrojnë në tokë në një lagështi dhe temperaturë të caktuar (25-30 ° C) për një muaj. Pas kësaj, infeksioni ndodh kur gëlltitet veza, larvat dalin prej tyre në zorrë të nikoqirit, depërtojnë në vilet e zorrëve dhe rriten në to për rreth një javë. Pastaj, pasi kanë shkatërruar vilet, ato dalin në lumenin e zorrëve, arrijnë në zorrën e trashë, fiksohen atje dhe arrijnë pjekurinë seksuale brenda një muaji.

Pamja klinike e trichocefalozës.Krimbi dëmton mukozën e zorrës së trashë dhe shkakton helmim të nikoqirit me produkte të mbeturinave. Vlasoglav është hematofag, prandaj mund të çojë në anemi. Trichocephalosis shoqërohet me dhimbje barku, dhimbje koke dhe marrje mendsh. Për shkak se krimbi ngjitet në murin e zorrëve, është më e vështirë të hiqet nga strehuesi sesa parazitët e tjerë.

Krimbi i Guinesë(Dracunculus medinensis)

Pamja e jashtme.Nematodë e hollë e bardhë, femrat kanë gjatësi 30-120 cm, meshkujt nuk janë më shumë se 4 cm. Ka një shtyllë kurrizore të vogël në bisht.

Femra e rritur Rishta dhe larva në Ciklop

Përhapet:vendet tropikale të Azisë dhe Afrikës.

Cikli i jetes. . . Infeksioni ndodh kur pini ujë të pa zier me copepods. Krustacet në stomak vdesin nën ndikimin e acidit klorhidrik, por larvat e rishtës mbijetojnë dhe përhapen përmes sistemit limfatik në të gjithë trupin. Pastaj ata depërtojnë në zgavrën e trupit, derdhen atje dhe arrijnë pubertetin. Pas çiftëzimit, mashkulli vdes, dhe femra lëviz në indin nënlëkuror, ku formohet një absces purulent, shoqëruar me djegie dhe dhimbje. Uji i ftohtë është më i miri për lehtësimin e dhimbjeve.

Zhvillimi i vezëve e detyron femrën të fillojë të lëvizë përpara "kokës" në sipërfaqen e lëkurës, duke lënë në rrugën e saj një proces inflamator që kthehet në një absces purulent, i cili më pas shpërthen. Mitra e femrës, kur hyn në ujë, shpërthen dhe larvat e çelura nga vezët dalin jashtë. Në mënyrë që zhvillimi të mos ndërpritet, larvat duhet të infektojnë krustace të ciklopit, i cili është një mikpritës i ndërmjetëm. Ata larva që qëndrojnë në ujë vdesin. Pasi krustacet të gëlltiten nga nikoqiri përfundimtar, nën ndikimin e acidit gastrik, krustacet treten dhe larvat hyjnë lehtësisht në zorrë, bëjnë rrugën nëpër muret e saj dhe përfundojnë në nyjet limfatike, ku cikli i zhvillimit vazhdon. Sëmundja e shkaktuar nga rishta quhet drakunculiazë.

Drakunculiaza. . . Periudha e inkubacionit zgjat deri në nëntë muaj dhe përfundon në kohën kur femra arrin pubertetin. Dhe në një person që tashmë është sëmurur me drakunculiazë, absceset purulente fillojnë të formohen në këtë kohë. Shpëtimi i vetëm nga dhimbja është një rezervuar. Relievi është i menjëhershëm, por gjatë kontaktit me ujë, flluskat shpërthejnë dhe rishta hedh larvat në ujë. Krustacet i konsumojnë ato dhe cikli jetësor fillon përsëri.

Kur trajtohet drakunculiaza, shpesh bëhet një prerje në vendin e flluskës dhe krimbi nxirret gradualisht, duke e mbështjellë atë në një shkop. Duhen ditë, dhe nganjëherë javë (krimbi duhet të nxirret ngadalë dhe me kujdes në mënyrë që të mos prishet). Beenshtë sugjeruar që pamja e një plage rishta në një shkop u bë një lloj prototipi për simbolin e mjekësisë - stafin e Asclepius, të ndërthurur me një gjarpër.

Rishta marrë nga këmba e një personi që vuan nga drakunculiaza

Vargu Bancroft (filaria), ose vargu Bancroft(Wuchereria bancrofti)

Pamja e jashtme. . . Nematodë filamentoze e bardhë, femra 10 cm të gjata, meshkuj 4 cm.

Filaria Bancroft

Përhapet.Tropikët, nëntropikët e Azisë, Afrikës, Amerikës Qendrore dhe Jugore.

Cikli i jetes.Të rriturit zakonisht gjenden në gjëndrat limfatike dhe enët e gjakut, duke penguar kullimin e limfës dhe duke shkaktuar edemë të vazhdueshme. Femrat prodhojnë larva - mikrofillaria e natës, të cilat shfaqen në gjakun periferik natën dhe gjatë ditës shkojnë thellë në trup (në enët pulmonare dhe veshkat). Kjo për faktin se nikoqiri i ndërmjetëm janë mushkonjat, të cilat zakonisht thithin gjak në mbrëmje dhe natë. Larvat hyjnë në stomakun e mushkonjës, pastaj në zgavrën e trupit, ku rriten, pas së cilës ato grumbullohen pranë proboscis, nga e cila ato transmetohen tek njerëzit duke thithur gjak. Filamentet e Bancroft shkaktojnë elefentiazë, ose elefantiazë, ose elefantiazë. Vlen të përmendet se nematodat e tjera gjithashtu mund të shkaktojnë këtë sëmundje.

Pasqyra klinike dhe trajtimi i elefantiazës.Ekziston një rritje në çdo pjesë të trupit për shkak të hiperplazisë (rritjes së dhimbshme) të lëkurës dhe indit nënlëkuror, e cila shkaktohet nga një trashje inflamatore e mureve të enëve limfatike dhe kongjestionit limfatik që ndodh për shkak të bllokimit të enëve limfatike nga të rriturit e bimëve filamentoze Bancroft. Lëkura në pjesën e sëmurë të trupit bëhet e mbuluar me ulçera.

Trajtimi për elefantiaza ka për qëllim përmirësimin e daljes së lëngjeve. Përdorimi i barnave anthelmintike është efektiv. Në faza të përparuara, mund të kërkohet kirurgji.

Një pacient që vuan nga elefantiaza