Helminthiasis: çfarë duhet të dini për parazitët?

Helminthiases janë një grup i madh i sëmundjeve parazitare të shkaktuara nga lloje të caktuara të krimbave parazitë - helminths. Shumica e helminthiasis kanë manifestime të ngjashme klinike dhe qasje trajtimi.

Parazitët: nga antikiteti deri në ditët e sotme

llojet e parazitëve njerëzorë

Helminthiasis të tilla të zakonshme si enterobiasis dhe ascariasis janë të njohura për një kohë të gjatë. Pushtimet e njerëzve nga krimbat e gjedhit dhe krimbat e rrumbullakët përmenden qysh në shekullin e gjashtëmbëdhjetë para Krishtit në traktatin e lashtë mjekësor egjiptian - papirusi Ebers. Vetë Hipokrati i kushtoi shumë vëmendje helminteve. Ishte ai që prezantoi koncepte të tilla si "helminthiasis" dhe "ascariasis".

Në fillim të shekullit të tetëmbëdhjetë, mikrobiologu gjerman Karl Rudolfi mblodhi një koleksion të tërë të krimbave parazitë gjatë studimit të një numri të madh të kafshëve. Së shpejti, u shfaq shkenca e krimbave parazitë - helminthology.

Në një mijë e tetëqind e tetëdhjetë e katër, një shkencëtar dhe mjek i famshëm krijoi një lidhje shkakësore midis parazitizmit në trupin e njeriut të një krimbi të gjerë dhe shfaqjes së anemisë tek pacienti.

Një shkencëtar dhe akademik i shquar dha një kontribut të madh në zhvillimin dhe formimin e helminthology, i cili organizoi departamentin e parë të parazitologjisë dhe hapi institucione të specializuara që merreshin me studimin e helminthëve. Me iniciativën e tij, u kryen më shumë se treqind ekspedita parazitologjike, në të cilat ai ishte përfshirë drejtpërdrejt.

Parazitologët kanë përshkruar më shumë se pesëqind lloje të krimbave parazitë që ishin të panjohur më parë për shkencën. Vetë doktori zbuloi dhe përshkroi më shumë se dyqind lloje të reja të helminthëve, dhe gjithashtu botoi mbi shtatëqind punime shkencore.

Nga rruga, dihet që një infeksion parazitar përkeqëson rrjedhën e sëmundjeve shoqëruese, veçanërisht ato kronike, të dekompensuara. Helminthiases ndikojnë negativisht në rritjen, kapacitetin e punës, dhe gjithashtu kanë një efekt dëshpërues në sistemin imunitar dhe sistemin nervor të njeriut.

Infeksioni parazitar: varietetet e krimbave

Ekzistojnë tre klasa të mëdha të helminthëve - krimbat e shiritit (cestodat), krimbat e rrumbullakët (nematodat), goditjet (trematodat). Nematodat janë krimba të rrumbullakët, dhe krimbat e shiritit dhe krimbat janë krimbat e sheshtë. Një person mund të veprojë si një grup i ndërmjetëm ose përfundimtar i parazitëve.

Agjentët shkaktarë të helminthiasis si ascariasis, enterobiasis, trichinosis, ankylostomiasis, trichocephalosis, strongyloidiasis janë nematodat. Cestodet shkaktojnë echinococcosis, alveococcosis, diphyllobothriasis, teniasis, teniarinchiasis, hymenolepiasis, etj. Dhe trematodat provokojnë, ndër të tjera, opisthorchiasis, clonorchiasis, paragonimiasis, metagonimiasis, fascioliasis.

Në varësi të lokalizimit të parazitëve në trup, ekzistojnë:

 • Helminthiases të tejdukshme.
 • Helminthiazat e indeve.
 • Helminthiaza hepatobilere. Në këtë rast, infeksioni parazitar prek mëlçinë, fshikëzën e tëmthit dhe kanalet biliare (opisthorchiasis, clonorchiasis).
 • Helminthiaza pulmonare.

Ekzistojnë llojet e mëposhtme të helminthiasis:

 • Gjeohelminthiasis. Në këtë rast, paraziti zhvillohet me pjesëmarrjen e një substrati të pajetë (ujë, tokë).
 • Helminthiaza ngjitëse. Zhvillimi i krimbave kryhet brenda një mikroorganizmi, si, për shembull, me enterobiasis.
 • Biohelminthiasis është zhvillimi i helminthëve me pjesëmarrjen e bujtësve të ndërmjetëm. Një shembull tipik është shiriti i gjerë, i cili ka një cikël kompleks zhvillimi me një ndryshim të hostit.

Nga rruga, u zbulua se parazitët e zorrëve në trup promovojnë lëshimin e citokineve Th2, të cilat shtypin citokinën Th1. Në këtë drejtim, njerëzit me infektime helminthike kanë një rrezik më të lartë të infektimit me një ose një sëmundje tjetër, për shembull, tuberkulozi.

Parazitët në trup: sindromet kryesore

dhimbje barku në prani të parazitëve

Sindromet kryesore klinike të helminthiasis përfshijnë:

Sindroma e kequshqyerjes

Dihet se paraziti, duke qenë në trupin e njeriut, konsumon lëndët ushqyese të strehuesit të tij, të cilat mund të provokojnë shfaqjen e mungesës së proteinave-energjisë, hipovitaminozës, anemisë në këtë të fundit. Shpesh kjo ndodh kur trupi preket nga krimbat e shiritave dhe krimbat e rrumbullakët që parazitojnë në zorrët.

Sindromi imunosupresiv

Me një qëndrim të gjatë në trup, helminthët mund të kenë një efekt imunosupresiv, duke zvogëluar rezistencën ndaj infeksioneve të ndryshme mikrobike dhe virale.

Dëmtimi i organeve toksiko-alergjike

Ky është një spektër i tërë sëmundjesh - zemra (miokarditi), mëlçia (hepatiti), mushkëritë (pneumonia), truri (encefalopatia). Deri në dëmtimin hemorragjik nekrotik të organeve të brendshme.

Dëmtimi i indeve lokale në organe

Më shpesh mbizotëron në fazën kronike dhe përcaktohet nga lokalizimi i helminthit. Pra, krimbat dhe cestodat kanë një efekt traumatik në mukozën e zorrëve, opisthorchis dëmtojnë traktin biliar, schistosomes - mukozën e zorrëve të mëdha dhe traktin urinar.

Nga rruga, është vërtetuar se helminthiases zvogëlojnë efektivitetin e vaksinimit. Disa helminte, për shembull, skistozomet, opisthorchias, ndezjet kineze, mund të provokojnë zhvillimin e kancerogjenezës. Kjo dëshmohet nga e ashtuquajtura teori parazitare e kancerit. Me rrezik të veçantë janë opisthorkiazat kronike afatgjata, të cilat përfundimisht mund të çojnë në kancer të traktit biliar.

Kur duhet të shoh një mjek?

mjeku përshkruan trajtim për parazitët

Tregimi se një person ka parazitë në trup mund të jetë:

 • Të gjitha llojet e reaksioneve alergjike, përfshirë urtikarinë e paspecifikuar të përsëritur, të cilat nuk largohen as me përdorimin e barnave hormonale dhe desensitizuese.
 • Zvogëlimi ose, anasjelltas, rritja e oreksit.
 • Lodhja e trupit.
 • Kruhet në zonën anale - veçanërisht në mbrëmje ose gjatë natës.
 • Fenomene dispeptike.
 • Jashtëqitje të paqëndrueshme - diarre ose kapsllëk.
 • Kollë e thatë e zgjatur (më shpesh gjatë natës), tek fëmijët - kollë e zgjatur "leh".
 • Një rritje në nivelin e eozinofileve në gjak - eozinofili.
 • Anemia, veçanërisht mungesa e B12.
 • Sindroma asthenike - dobësi e përgjithshme, lodhje, keqtrajtim. Sigurisht, këto simptoma mund t'i atribuohen sëmundjeve të ndryshme. Sidoqoftë, megjithatë, me një lodhje të pakuptueshme në rritje ose humor të një fëmije, një gjumë të keq të natës, nervozizëm - ka kuptim të kryhet një studim mbi parazitët.

Nëse ka ndonjë nga shenjat e mësipërme, kjo është një arsye për t'u konsultuar me një parazitolog ose mjek të sëmundjeve infektive.